Institusjonskokk

En institusjonskokk er en kokk som arbeider på store institusjoner som for eksempel sykehus, forsvaret og lignende.

Institusjonskokken arbeider på såkalte industrielle kjøkken, hvor alt er lagt opp til effektiv og hygienisk produksjon av store mengder mat.
Som institusjonskokk vil du ha hånd om det daglige arbeidet på
kjøkkenet. Du må innfri krav til utseende, lukt, smak og konsistens.
Maten skal også produseres innenfor definerte økonomiske rammer.

Arbeidsoppgaver

– Planlegge arbeidsdagen, inkludert nødvendig for- og etterarbeid.

– Sørge for en høy hygienisk standard i arbeidet.

– Bruke maskiner og annet utstyr, og gjøre enkelt vedlikehold på det.

– Følge budsjetter og annen bedriftsøkonomisk praksis i forbindelse med produksjon.

– Følge næringsmiddelsmessig korrekt variasjon av retter og menyer.

Institusjonskokken skal kunne lage mat som gir positive opplevelser,
til både friske og syke. I helse- og omsorgssektoren skal
institusjonskokken være en spesiell ressurs for å gi gode og næringsrike
måltider. Yrket har utviklet seg i samsvar med at ernæring og helse har
fått mer oppmerksomhet. Du kan ofte arbeide tett sammen med
kostøkonomer i planleggingen av ukens menyer.

Personlige egenskaper

Som institusjonskokk bør du være glad i å lage mat, være godt
organisert, samt jobbe effektivt og planmessig med oppgavene du er satt
til å fullføre. Serviceinnstilling og gode samarbeidsevner er viktig. 

Aktuelle arbeidsplasser

Institusjonskokken jobber på større arbeidsplasser innenfor det private
og offentlige. Eksempler på arbeidsplasser kan være sykehus, forsvaret,
oljeplattformer og lignende.

Utdanning

Videregående trinn 1:  Restaurant og matfag                                      

Videregående trinn 2:  kokk- og servitørfag                              

Videregående trinn 3: to års læretid i bedrift: Institusjonskokkfaget