Institusjonskokk

En institusjonskokk arbeider på institusjoner som for eksempel omsorgssenter, sykehus, forsvaret, store kantiner og lignende. Kjøkkendriften blir lagt opp for å ha effektiv og hygenisk produksjon av store mengder mat og også spesialkost og dietter i mindre skala. Som institusjonskokk vil du ha hånd om det daglige arbeidet på kjøkkenet. Maten skal også produseres innenfor definerte økonomiske rammer.

Arbeidsoppgaver

  • Planlegge arbeidsdagen, inkludert nødvendig for- og etterarbeid.
  • Sørge for en høy hygienisk standard i arbeidet.
  • Bruke maskiner og annet utstyr, og gjøre enkelt vedlikehold på det.
  • Følge budsjetter og annen bedriftsøkonomisk praksis i forbindelse med produksjon.
  • Følge næringsmiddelsmessig korrekt variasjon av retter og menyer. 


Institusjonskokken skal kunne lage mat som gir positive opplevelser,
til både friske og syke. I helse- og omsorgssektoren skal
institusjonskokken være en spesiell ressurs for å gi gode og næringsrike
måltider. Yrket har utviklet seg i samsvar med at ernæring og helse har
fått mer oppmerksomhet. Du kan ofte arbeide tett sammen med
kostøkonomer i planleggingen av ukens menyer.

Personlige egenskaper

Som institusjonskokk bør du:

  • være glad i å lage mat
  • være fleksibel, kreativ og serviceinnstilt
  • ha gode samarbeidsevner
  • kunne arbeide selvstendig, strukturert, effektivt og målrettet
  • være resultatorientert
  • være lærevillig og initiativrik

Aktuelle arbeidsplasser

Institusjonskokken jobber på større arbeidsplasser innenfor det private
og offentlige. Eksempler på arbeidsplasser kan være sykehus, forsvaret,
oljeplattformer og lignende.

Utdanning

Videregående trinn 1:  Restaurant og matfag                                      

Videregående trinn 2:  Kokk- og servitørfag                              

Videregående trinn 3: 2 års læretid i bedrift: Institusjonskokkfaget